Home » RTC’s

RTC’s

Als Topsport Alkmaar verstaan we onder Regionale Talentontwikkeling: trainings- en wedstrijd- programma´s met erkenning van nationale sportbonden waarbij gebruik gemaakt wordt van de best mogelijke begeleiding en faciliteiten voor een specifieke, door de bond gedefinieerde, doelgroep.

Regionale Talentontwikkeling draagt bij aan de Top-10 ambitie van NOC*NSF. De programma’s vinden dus zoals gezegd plaats onder regie van de sportbond en de inhoud is vastgelegd in het Meerjaren-opleidingsplan van de desbetreffende sportbonden. De eisen die aan de programma’s worden gesteld zijn afgeleid van het niveau van de absolute wereldtop binnen die tak van sport.

Genoemde programma’s zijn ondergebracht in Regionale Trainings Centra (RTC´s) op diverse plaatsen in Alkmaar waarbij de beste talenten in de betreffende leeftijdscategorieën uit regio onderdeel uitmaken van het programma. Het doel van de RTC’s van bonden is dat de talenten uiteindelijk zullen doorstromen in de landelijk Senioren topsportprogramma’s van de sportbonden welke veelal zijn ondergebracht bij één van de vier Centra voor Topsport & Onderwijs (CTO’s) of, in sommige gevallen, Nationale Trainings Centra (NTC’s) verspreidt in Nederland.

Topsport Alkmaar initieert i.s.m. sportbonden RTC’s in Alkmaar en draagt vervolgens, naast de begeleiding van de sporters binnen een RTC, zorg voor de coördinatie en organisatie van deze RTC’s. De benodigde faciliteiten van de programma’s binnen deze RTC’s worden naast de inzet van (partners van) Topsport Alkmaar ook vorm gegeven door inbreng van partijen zoals de lokale en regionale overheid, onderwijsinstellingen, medische instellingen en eventuele overige particuliere organisaties.

In Alkmaar erkennen we de volgende RTC’s:

 1. Atletiek (MiLa Running)
 2. Baanwielrennen
 3. Handbal
 4. Meidenvoetbal
 5. Rugby
 6. Schermen
 7. Trampolinespringen
 8. Triatlon
 9. Judo
 10. Golf
 11. Schaatsen
 12. Para Triathlon

Van de bovenstaande RTC’s hebben het programma van het Baanwielrennen en de Triathlon ook een NOC*NSF erkenning. Hierdoor kunnen zij gebruik maken van de ondersteuning door het NOC*NSF in het aanbieden van de leerlijnen.

Voor meer informatie over de RCT’s en de betrokken bonden kunt u contact opnemen met het Topsport loket.

Stel een vraag aan onze specialisten

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.