Home » Nieuws » WERELDKAMPIOENEN SCHITTEREN OP SLOTDAG NK BAANWIELRENNEN

WERELDKAMPIOENEN SCHITTEREN OP SLOTDAG NK BAANWIELRENNEN

29 december 2019

Op de laatste dag van het Nederlands kampioenschap op de baan in Alkmaar zag het publiek wereldkampioenen Amy Pieters en Kirsten Wild schitteren op de koppelkoers, was Shanne Braspennincx de sterkste in de 500 meter, won Theo Bos de kilometer en was het slotstuk – de madison voor de mannen – voor Wim Stroetinga en Yoeri Havik.

Shanne Braspennincx pakt haar tweede titel

De dag begon met het kortste sprintonderdeel bij de vrouwen. Shanne Braspennincx wist deze NK 500 meter te winnen. De Brabantse bleef titelverdedigster Kyra Lamberink voor, die het zilver won. Brons was voor Steffie van der Peet. Braspennincx won eerder ook al het NK keirin en was tweede op het NK sprint. “Dit NK-onderdeel had ik nog nooit gewonnen. Met twee keer goud en één keer zilver kan ik over dit Nederlands kampioenschap heel tevreden zijn. Ook omdat ik op het sprinttoernooi mooie ritten reed tegen Van der Peet en Van Riessen.”

Regenboogduo oppermachtig op de koppelkoers
Daarna schitterden op de Alkmaarse piste twee rensters die hun regenboogstrepen dit kalenderjaar al verdienden op het WK in Pruszkow. Kirsten Wild en Amy Pieters toonden zich oppermachtig in een veld met zeven koppels. Het zilver ging naar Amber van der Hulst en Marit Raaijmakers. Mylene de Zoete en Bente van Teeseling werden derde. Amy Pieters stond voor de derde keer op de hoogste trede van het podium op dit NK. Kirsten Wild veroverde haar eerste goud in deze driedaagse. De laatste zei: “Het was een mooie en leerzame koers en bovendien een mooie kans om eens in dit regenboogpak te schitteren.”

Theo Bos pakt de titel op de 1 km
Theo Bos was de volgende winnaar, hij bracht in Sportpaleis Alkmaar een tijd van 1.01.941 op de klokken op het onderdeel kilometer. Sam Ligtlee won zilver, Carlo Cesar veroverde het brons. De 36-jarige Bos maakte in Alkmaar voor het eerst in wedstrijdverband zijn opwachting op de nieuwe KOGA Kinsei. “Ik wil in februari graag wereldkampioen worden op dit onderdeel, dat is toch nog een ultiem doel in mijn loopbaan. Dit was de laatste wedstrijd die ik voor dit WK op de kilometer rijden kon, dus ik moest de fiets en het stuur testen. Het was niet helemaal vlekkeloos, maar ik was over mijn tijd op zich tevreden. En richting het WK is er nog tijd om te finetunen.”

Vlasman duo kampioen op de koppelkoers
Yoeri Havik en Wim Stroetinga werden daarna winnaars van het slotonderdeel van het NK Baan in Alkmaar: de koppelkoers. De mannen van Vlasman CT wisten al snel een comfortabele voorsprong in punten uit te bouwen. Het was al de derde titel op rij voor de Fries en de Noord-Hollander. Het zilver ging naar Roy Pieters-Jan Willem van Schip, brons naar Roy Eefting en Ryan Schilt. Yoeri Havik zei: “Voor ons is deze titel een erezaak. Maar ik zei wel gelijk tegen Wim dat dit onze gemakkelijkste was van de drie. Maar wij hebben ons kunnen laten zien en zijn zeker de terechte winnaars geworden.”

Junioren
Bij de junioren greep Tony Boon het goud op de sprint, was Ole Veenhuis de beste op de scratch en was het goud op de achtervolging voor Loe van Belle. De nationale titel op de 500 meter voor junior-vrouwen ging naar Kimberly Kalee.

Foto’s: Cor Vos en Sportfoto.nl

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.