Home » Nieuws » Mats Blokdijk trainer Beloften VV Alkmaar

Mats Blokdijk trainer Beloften VV Alkmaar

Hoi Mats, je bent enige tijd geleden aangesteld als nieuwe trainer van de Beloften, we stellen je graag voor aan onze lezers. Kun je jezelf kort voorstellen en hoe lang ben je al trainer en waar ben je werkzaam geweest?
Ik ben 54 jaar, en heel kort: Ik heb de hotelschool gedaan, 10 jaar in Zwitserland gewerkt en daar heb ik ook 3 jaar in de eerste divisie gevoetbald. Verder ben ik getrouwd en heb een zoon van 18. Mijn vrouw heeft ook hoog gevoetbald, waardoor het makkelijker voor mij wordt om vrouwenvoetbal te begrijpen. Ik ben nu 15 jaar trainer:
15 jaar jeugdtrainer bij VIOS in Warmenhuizen (dat heb ik gedaan naast hoofdtrainer bij senioren),
2 jaar hoofdtrainer bij St Adelbert in Egmond-Binnen,
1 jaar assistent trainer bij AZ Jeugd onder 16 jaar
3 jaar hoofdtrainer bij Alkmaarsche Boys (2e klasse)
2 maanden hoofdtrainer Beloften VV Alkmaar

Waarom de overstap naar VV Alkmaar?
Het was eigenlijk geen overstap, Bob Beentjes belde mij dat er een vacature vrij kwam en dat leek mij een leuke uitdaging. Ik was nieuwsgierig. Daarna had ik een goed gesprek met Corina Dekker en we kwamen snel tot een overeenkomst.

Nu sta je voor een groep meiden, is dat heel anders?
Ja, dat wel, maar de trainingsintensiteit en de benadering van topvoetbal is voor mij niet anders dan bij de talenten van AZ. De emotionele uiting bij meiden in de pubertijd is wel anders dan bij de jongens in de pubertijd. Maar dat is voor mij geen verrassing en ik kan daar prima mee omgaan.

Wat vind je van de opzet van de Beloftencompetitie? Geen promotie en degradatie, andere regels…
Voor de ontwikkeling van de meiden is het een prima opzet. Doordat er geen promotie/degradatie regeling is, is er voldoende tijd en ruimte om de talenten van VV Alkmaar te ontwikkelen. Ikzelf en het team willen sowieso altijd winnen. Maar ik vind wel dat iedereen moet spelen. Dit kan wel eens ten koste gaan van het resultaat van een wedstrijd.

Hoe vind je de wedstrijden tot zover gaan? Waarin vind je het team sterk en waar liggen de verbeterpunten?
Tot nu toe gaat het wisselend. Goede fases in een wedstrijd worden afgewisseld met minder goede fases. Nadat ik 6 weken geleden ben gestart zie ik wel duidelijk verbeteringen bij de individuele speelsters. We kunnen als team de teamtaak verdedigen goed uitvoeren. De verbeterpunten liggen bij het samenwerken in de opbouw om uiteindelijk tot scoren te komen. Daarbij moet de samenwerking tussen de linies beter. Een ander verbeterpunt ligt bij het mentale gedeelte van de speelsters, waarbij geldt dat als je het eerste van VV Alkmaar wilt halen, je er alles voor over moet hebben.
Wat voor type trainer ben je?
Ik ben een trainer die de speelsters beter wil maken en goed kan uitleggen waarin ze kunnen verbeteren. Daarbij ben ik duidelijk en eerlijk, zodat iedereen weet waar zij aan toe is. Dat geeft de speelsters een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Ook ben ik een trainer die speelsters de ruimte geeft om zelf oplossingen te bedenken. Daar geef ik ze ook de tijd voor. Ik vind normen en waarden normaal, zodat normaal met elkaar omgaan en topsport bedrijven geen uitzondering is.

Sluiten de verschillende teams van VV Alkmaar een beetje op elkaar aan?
Ja, waarbij Corina Dekker de grote lijnen bewaakt en waarover we regelmatig gesprekken hebben met elkaar. De verschillende teams werken uitstekend met elkaar samen wat ertoe leidt dat speelsters van de voetbalacademie en onder 15, onder 17 en Beloften meetrainen met de hogere elftallen.

Wat doe je nog naast VV Alkmaar werkzaamheden?
Ik werk in het theater De Vest en ben vrijwillig jeugdtrainer bij VIOS in Warmenhuizen.

Als laatste, komend weekend een uitwedstrijd bij PSV, wat zijn je verwachtingen?
Deze wedstrijd tegen PSV zal voor ons weer een interessante wedstrijd zijn, waarbij PSV de favoriet is. Wij kunnen uitstekend voetballen tegen clubs als Ajax, PSV en Heerenveen, omdat we meer ruimte krijgen om te voetballen. Als iedereen de teamtaken naar behoren uitvoert, kunnen we daar een goed resultaat neerzetten.

Dank je wel en heel veel succes dit seizoen!

 

foto: Mats en Bob tijdens VV Alkmaar – Ajax

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.