Home » Nieuws » Er mag weer gesport worden. Hoe nu verder? Neem contact op met Alkmaar sport.

Er mag weer gesport worden. Hoe nu verder? Neem contact op met Alkmaar sport.

Sporten in Alkmaar

Op deze pagina hebben wij voor u alle informatie over sporten in Alkmaar voor u op een rijtje gezet. De laatste update: 26 juni.

Versoepelde regels voor de sport.

Wilt u starten met binnensporten? Meld dit bij de gemeente.

De door het kabinet opgelegde verplichte sluiting van alle sportaccommodaties en sportkantines als gevolg van de uitbraak van het coronavirus wordt per 1 juli opgeheven. Dat heeft premier Rutte woensdagavond jl aangekondigd.

De gemeente Alkmaar stelt veiligheid en eigen verantwoordelijkheid voorop en volgt hierbij de noodverordening die naar verwachting in de week van 29 juni gepubliceerd wordt en het landelijk sportprotocol ‘Verantwoord Sporten’, dat is opgesteld door NOC*NSF samen met de Vereniging Sport en Gemeenten. Deze laatste is vrijdagmiddag gepubliceerd, en kan komende dagen nog wijzigen. Het protocol kan pas in werking treden zodra de tekst in de lokale noodverordening is aangepast en van kracht is.

Daarnaast gelden de sport specifieke protocollen die door de sportbonden zijn opgesteld.

De gemeente Alkmaar verwacht van alle beheerders van de sportaccommodaties, de sportverenigingen en sportaanbieders dat zij deze protocollen in praktijk brengen én handhaven.

Om vanaf 1 juli weer binnen te mogen starten is van zowel de beheerders als de sportaanbieders een melding nodig, die naar de gemeente opgestuurd wordt. U kunt hiervoor het bijgaande formulier gebruiken.

Sport u al buiten en gaat u gebruik maken van de verdere versoepeling van maatregelen, gaat uw sportkantine of terras open of gaat u op een andere tijden sporten en past dit binnen de geldende richtlijnen, dan hoeft u dat vanaf nu dit niet meer bij de gemeente melden..

Hieronder in het kort de belangrijkste wijzigingen:

Spelregels voor de sport in het kort:

  • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport voor alle doelgroepen in alle takken van sport weer toegestaan.
  • Binnensportaccommodaties, waaronder sportscholen, mogen hun deuren weer openen.
  • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
  • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
  • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan.
  • Per 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen weer toegestaan, zowel binnen als buiten.
  • Bij wedstrijden, toernooien en evenementen mag publiek aanwezig zijn. Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn. En binnen maximaal 100 personen.

Wat blijft:

Het blijft belangrijk dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot deelnemers ouder dan 18 jaar anderhalve meter afstand wordt gehouden. Het blijft belangrijk dat hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat u thuisblijft als u ziek of verkouden bent of als iemand uit uw huishouden positief op het coronavirus is getest. U dient zich te houden aan de regels uit de noodverordening en de richtlijnen uit de protocollen van NOC*NSF en de door uw aangesloten bond/Nl Actief.

Sportkantines en terrassen bij sportaccommodaties mogen open

De protocollen van de KHN zijn hierin leidend; NOC*NSF heeft hiervoor een checklist opgesteld. Zorg dat alle richtlijnen uit het KHN protocol duidelijk zijn en instrueer medewerkers én vrijwilligers die in sportkantines werkzaam zijn goed over de inhoud van dit protocol.

Gebruik van de openbare ruimte

Bij het gebruik van de openbare ruimte kan het voorkomen dat ook andere sportorganisaties op dezelfde plek en dezelfde tijd daar hun sport willen aanbieden. Vanzelfsprekend proberen we dit te voorkomen. Wanneer het toch gebeurt, vragen wij u uw gezond verstand te gebruiken en in redelijkheid hierin met elkaar tot een afspraak te komen met inachtneming van de richtlijnen. Dit geldt ook wanneer er andere jeugd of een volwassene uit de wijk sport. U krijgt goedkeuring om buiten te sporten, maar u krijgt geen “recht” op het gebruik van de openbare ruimte. Oftewel, u kunt de plek niet claimen. Het zou zonde zijn als het tot een aanscherping van de noodverordening moet komen.

Ondersteuning

Is uw plan goedgekeurd dan kunt u ermee aan de slag gaan. De sportregisseur neemt nog contact op om bij u te informeren of alles naar wens verloopt of dat er punten zijn waar u ondersteuning bij kunt gebruiken.

Indien u zelf nu al vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de verenigingsondersteuner van Alkmaar Sport, via S.wunderink@alkmaarsport.nl of rechtstreeks met de sportregisseur via:

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.